EÜAŞ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş’YE TEŞEKKÜRLER…

Enerji sektörünün göz bebeği kuruluşumuz EÜAŞ sayesinde, ülkemiz de yerli  “Kağıtsız Kayıt Cihazı” üretimine başlanıldı. Çok uzun yıllar konvansiyonel kayıt cihazları ile endüstriyel otomasyonda ciddi bir boşluğu dolduran, firmamız Elimko, EÜAŞ’ın bize verdiği motivasyon, belki biraz ısrarla kağıtsız kayıt cihazlarının üretimine başlamamıza neden oldular.  

Yıllar önce eski adıyla TEK, yeni adıyla EÜAŞ Genel müdürlüğünde yapılan teknik koordinasyon toplantısı sonunda, Elimko olarak yerli kağıtsız kayıt cihazı üretimine başlamaya karar verdik. O tarih itibariyle, piyasada üretim yapan kağıtsız kayıt cihazı üreticileri –bizim mümessilliğini yaptığımız ABB Instrumentation firması dahil—kurumun istediği bazı özellikleri sağlayamayacaklarını ifade etmişlerdi. Gerek yazılım,  gerekse donanım konusunda kendi tasarımlarını kullanan firmamız Elimko, bu güzide kuruluşumuzun isteklerinin tarafımızca yerine getirilebildiğini belirttikten sonra, çok hızlı bir çalışma temposu ile kısa süre içinde PR 100 Kağıtsız Kayıt Cihazını üreterek, hem ülkemiz, hem de dünya pazarlarına sunmuş oldu.

Öncelikle PR 100 Kağıtsız Kayıt Cihazı, EÜAŞ’ın istekleri doğrultusunda, Hidrolik ve Termik Santrallerinin, primer-sekonder frekans kontrolü ve aktif-reaktif güç verilerini izleme konusunda kuruma büyük kolaylıklar sağlamış oldu. Genel müdürlük tarafından hazırlanan özel yazılım, yerli üretimimiz olan Kağıtsız Kayıt Cihazına entegre edildi. Bu şekilde genel müdürlüğün istekleri tam olarak gerçekleşti.  

EÜAŞ işletmelerinde ki bilgiler, her sabah genel müdürlükte toplanıyordu. PR 100’lerin içinde kullanıldığı sistem sayesinde her gece saat 24.00’te veriler otomatik olarak Ethernet üzerinden genel müdürlüğe iletilmiş oldu.

Bu sistemin yararları olarak,

1-Kağıtsız olması,

2-Verilerin güvenilir bir şekilde transferi ve saklanması,

3-İnsan gücünden arındırılması,

4-Kalem-kağıt-mürekkep ihtiyacı olmaması,

gibi özellikleri sayabiliriz.

PR 100 Kağıtsız Kayıt Cihazı, benzerleri ile mukayese edildiğinde, 2 USB portu, 4 Gb internal bellek kartı, genişleyebilen giriş-çıkış imkanı, 12 kanal analog veya 64 sayısal girişli özellikleri ile piyasada etkin bir rekabet gücüne sahiptir.

2009 yılında üretimine başlanan PR 100 Kağıtsız Kayıt Cihazı, 2011 yılında Türkiye Elektronik Sanayicileri Derneği’nin (TESİD) “Yenilikçilik” ödülünü aldı. Çeşitli yabancı firmalar OEM bazında bu kayıt cihazını, kendi markaları ile firmamızdan temin etmek istiyorlar. Bu doğrultuda maliyet düşürme çalışmalarımız devam etmektedir.

Elimko, kurulduğu yıllardan itibaren bir çok “İLK” lere, imza atmıştır. Ve bu konuda üretimine başlanılan cihaz, sensör ve sistemler ülkedeki üretim bilgi birikimine inanan kuruluşlarımızın isteği ile olmuştur. Şu ana kadar 250 adete yakın PR 100 cihazımız santrallerimizde güvenle kullanılmaktadır. Bu anlamda bir kez daha EÜAŞ’a teşekkürü bir borç biliriz.