Porselen Üretiminde Su Tasarrufu

KÜTAHYA PORSELENDE Kİ SU TASARRUFU ÇALIŞMALARINDA ELİMKO’NUN  ‘SUYU TAKİP SİSTEMİ’ DEVREYE ALINDI…….

Küresel ısınmanın zararlarının ciddi bir şekilde hissedildiği günümüzde suyun insan yaşamında ki yeri tartışılamaz .Fakat onu kaybetmemek ve dengeli kullanmak için her platformda bu konuyu su yüzünde tutmak gerekiyor…!

Kütahya porselen fabrikası daha önce ‘HAMMADDE HAZIRLAMA’ tesisini de kuran Elimko ile bu konuda çok ciddi bir adım daha attı. Yerli imalat olan Elimko E-680 Serisi Üniversal Girişli Gelişmiş Tarayıcı / Alarm Cihazı ve partneri olduğu ABB  instrumentation firması’nın debi metrelerini kullanarak ‘SU TAKİP SİSTEMİ’ projesini gerçekleştirdi. Bu fabrika sahası içindeki tüm bölümlere dağıtılan su, başta ana su giriş hattı olmak üzere diğer tüm bölümlere yerleştirilen debi(akış) metreleri ile ölçüm yapmakta ve tek bir merkezden takip etmektedir. Günde 500-1200 ton/saat su tüketimi yapan fabrikada bu sistem sayesinde suyun daha  verimli kullanılması hedeflenmektedir. Kısacası işletmenin ihtiyacı olduğu kadar  tüketim yapması amaçlanmaktadır.Yani ‘İSRAFA HAYIR‘ demektedir.

Sistemde tüm bilgiler Elimko datalogger cihazında toplanıp yine Elimko mühendisler’inin oluşturduğu özel program sayesinde kayıt altına alınmakta, geçmişe yönelik incelenmekte, grafik, bargraf, text formatlara çevrilip istenildiğinde kağıda baskı alınabilmektedir.

Geniş bir alana sahip olan fabrika bu şekilde tek bir merkezden kolayca izlenebilmekte, hızlı bir şekilde bilgi aktarımı yapılarak  suyun tasarrufu yanı sıra çok ciddi zaman kazanmaktadır.

Türkiye’de  Porselen  sektörünün önde gelen ismi, Kütahya Porselen bu yatırım ile Elimko kalitesini yeniden tercih etmiş oldu. Ayrıca halen fabrikanın hammadde hazırlama tesisi ve tünel fırınlarında Elimko termokupllar, kontrol cihazları, göstergeler ve kablolar güvenle kullanılmaktadır.

2007 yılı sonunda firma yetkilileri ile yapılan görüşmelerde proje onaylanmış  ve geçtiğimiz günlerde tamamı çalışır olarak devreye alınmıştır.

Sisteme ait kapalı devre şeması

Sistemde 11 adet debimetre, ünitelerin su giriş hatlarına monte edilmiş, analog akış bilgisi kablolar yardımı ile Elimko datalogger cihazına taşımış ve PC ortamına aktarılmıştır.

Suyun her damlasının altından çok çok kıymetli olduğu çağımızda firma bu şekilde porselen üretiminde hem tasarruf, ekonomi ve zamanda kazanç elde ediyor hem de başta su kaynaklarımızın korunmasında küresel ısınmayı engellemekte önemli bir tedbir almış oluyor.